Prilla Roos

Hvordan påvirker vi den fremtidlige hest?

Photo; holje.photo@gmail.com
Photo; holje.photo@gmail.com

Epigenetikk er det nye begrepet innen for genetikk. Ordet beskriver som et orkester av celler. Alle celler har sin oppgave, noen skal bygge hover andre skal danne hjerte osv. Disse cellene kan slås av og på etter som det trengs. Dirigenten av orkesteret er miljøfaktoren. Føllet blir allerede påvirket av miljøet allerede i foster stadiet, viser nye studier.

Stemmer dette, har oppdrettere mye mer å si i føllets utvikling. De har da allerede i fosterstadiet muligheter å gi ytre påkjenninger for å få frem det beste resultat som mulig, hos føllet

Det er mye i fosterstadiet som kan innvirke på fosteret selv livskvalitet og den etterkommere. Alle faktorer har noe å si på utviklingen alt fra hvilken hoppe du velger, hingst, foring rutiner, foret kvalitet, underlaget til moren? Dekken bruk, vannkvalitet, luftkvalitet alt mellom himmel og jord og helt inn til den enkle atom har noe å si.

Dette evne tar for seg et stort område, dette gjelder ikke bare hest, men alt fra bakterier til mennesker, planter og andre livs forholder. For meg blir det alt for mye å skrive om, viss man skal ta fatt i alle mulighetene av variasjoner som kan ha noe med miljøpåvirkning av celler og gener. Derfor blir det bare tatt opp noen eksempler, som vil gi deg en ide .

Forskere har kommet frem til at mennesker er ganske sårbare rundt en alder av 10 år. Dette kan henge i sammen med at kroppen i denne perioden begynner med produksjon av hormoner. Dermed kan genene være lettere påvirket en til vanlig hos mennesker.  Det hevdes at enn genetisk forandring ikke behøves å synes før flere generasjoner fremover. Mens andre miljø påvirkninger kan synes allerede ved første avkom.

Dette skal faktisk være ganske logisk, for at den enkelte rase skal kunne overleve miljøet den blir født inn i. Noen kan til å med forandre den genetiske koden bare ved å skifte miljøet rundt seg. Padder har denne egenskapen, der de kan bytte farge ut i fra miljøet.

Da kan man se seg litt om, hva gir du hoppa under drektigheten? Og hvilken påvirkning kan det gi forsteret i fremtiden?

Forskningen har vist at mennesker som har sittet foran tv i hele sitt liv kan påvirke genene. Ved å begynne å trene kan du gi avkommet nye forutsetninger til å bli mer sporty av seg.

Kan dette motivere oppdrettere til å opprettholde både hingsten og hoppas kondisjon, selv om det har lagt løp skoene på hylla?

I våre celler kan vi finne celler som ikke er fra mennesker, eks ris, korn og bakterier. Dette er ting som vi mennesker for i oss når vi spiser og som er en naturlig del av evaluasjonen. Vi kopierer/tar til oss deler av celler som vi kan kalle informasjons celler.

Denne evaluasjonen har vært en naturlig gang for all dyreliv, og er med på utviklingen, men da kan vi spørre oss, hva er konsekvensene ved å spise  mat som er genmanipulert? Brus, fett og andre unaturlige ting som vi putter i oss? 

Ikke minst hva vi velger å gi hesten som ikke kan velge selv?

Hestenes termoregulering (kommer senere) er en ting som vi mennesker kanskje ikke er full klar over. Daglig er det  flere tusen mennesker som pakker på hestene klær for de selv fryser.

Hvordan tror du, vi påvirker hestens genetikk, ved å sette på dem dekkene de i utgangspunktet ikke trenger?

Sukker er noe hester ikke trenger i utgangspunktet, men vi gir dem store tilgang til fruktsukker som hesten ikke er laget for å fordøye. Samtidig som vi forurenser hestenes tenner i større grad. NB; Husk at naturlig hestegodt, frukt ala tørka banan, epler også gjelder her!

Vil dette ha noe å si for den kommende generasjonen?

Vi vet mye om hvordan hestens anatomi og fysiologi, vi vet hvordan de klarer å produsere vitaminer i kroppen uten å få tilleggs fòr.

Men hvordan påvirker vi hesten kropp og funksjoner når vi gir dem mer tilleggs fòr som de ikke trenger, eller som ikke er naturlig for dem videre?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s