Når trenger hesten egenlig dekken?

Som regel prøver jeg å unngå å bruke dekken på hesten. Noe som er ganske lett i mine øyne når hesten er en hobby hest. Særlig her på Østlandet trenger vi egenlig ikke å bruke dekken til alle årstider. Photo; holje.photo@gmail.com

Fakta; En hest trenger ikke dekken for å holde seg varm så lenge den har de naturlige delene som flokken, et sted å søke ly, god helse  og at pelsen er i behold. (ikke barbert)

Men når trenger en hobby hest dekken? Etter forskning så er det en kombinasjon med været som hesten trenger dekken om den ikke har et skur å søke ly. Det er når det blåser skarpt og regner (ikke snø vær).

En aldrende hest trenger også dekken. Dette er logisk i form av stive ledd og større varmetap av eldre hester.

Men utenom disse to grunnene trenger ikke hobby hester dekken. For ikke skal de prestere i større grad, og termosreguleringen hos hester med vinterpels/sommerpels er nok. Ikke er det noen grunn å barbere en hobby hest (i grunn er det ingen grunn å barbere noen hester, utenom latskap og utseende  grunnlag .)

Spørsmål; Hestedekken Koster fra 399 – 4600 kr, hvor mye penger bruker vi på dekken, som er unødvendig?

Konkurranse Hester 

Vi barberer hesten vi begynner tidlig for å unngå at hesten skal få vinterpels. Mange av grunnene er at det tar litt tid å få en hest til å tørke om vinteren etter trening. Mye av grunnen er at det ikke finnes noe i nærheten av gjennomstrømning av kald luft i en varmstall. Dette forhindrer hesten å få tørka pelsen fort. særlig når vi legger på tepper over tepper, slik at de ikke for opp pelsen og sluppet ut fuktigheten i pelsen. Photo; holje.photo@gmail.com

Så da tar vi en lett løsning, vi barberer!

Den beste løsningen er faktisk å la dem gro vinterpels, og sleppe dem ut. La pelsen tørke naturlig, noe som går fortere.

Fakta; Unghester 1-2 år trenger å bli tørre, da kroppen ennå er sensitiv til forandringer. Men du behøver ikke å barbere dem. Det hjelper å tørke med et håndkle og ikke sende dem ut gjennomsvette.

VinterPels ser ikke bra ut. De fleste ser ut som hår baller fra Oz. Det blir jo noe jobb også med å pusse dem og passe på sår som dukker opp under pelsen! Når våren kommer vil det bli litt jobb i to uker for å få av all håret. Men det kan hende at det er vært det.

Viss man ikke ønsker lang vinterpels, så anbefaler jeg å bruke dekken, ikke barbering. Heller ha litt pels en ingen ting i det hele tatt. Nå finner du dekken som du kan slenge på en våt hest, og tørker pelsen mens selve dekkene holder seg tørt, noen kr ligger det i slike dekken, men det er bedre enn å ha tusen dekken til samme pris og en barbert hest!

lilly 06.01

Min aktive traver vil bruke 150 gram dekken gjennom vinteren som puster. De dagene det ikke snør eller regner vil hun ikke bruke dekken ute, så lenge tempraturen ikke overstiger 28 kuldegrader. hun står i varm stall og vil ikke bruke dekken inne. Grunnen til at vi skal bruke dekken er at hun har veldig stor forbrenning og vi sliter med å holde vekten hennes under trening, dermed blir vi nødt til å passe på at hun ikke bruker for mye forbrenning på å tørke seg selv under de kaldeste/våteste dagene!

Min avls hoppe skal vi prøve å få bedekt i Mars, så hun vil gå uten dekken til desember så vil hun få på seg regndekken 150 g og lysebehandling vil begynne. Inne vil hun begynne med dekken rundt samme tid.  Så for vi se om vi klarer å få første brunsten i februar!

Så i år trenger jeg tre dekken til mine hester. Et innedekken og 2 regndekken begge 150 g.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s