Å anskaffe seg et dyr via nette..eller i det hele tatt

I dag som vi har markedsplasser, for det ene og det andre. Har det dukket opp en ganske populær katarogi; “Gis BORT”

Her kan mennesker legge ut alt som de vil bli kvitt, særlig ting som ikke funker som det skal, eller som rett og slett er dyrt å kaste. Under denne katarogien har dyr fått sin plass. Altså dyreliv som mennesker har tatt til seg for å gi kjærlighet, mat og stell. Dette er liv som ikke kan eller vil kunne bestemme over sin egen skjebne og må takke med det som kommer.

“Til Ettertanke”; “Det er ganske  mye mer jeg kan si om å ta seg av et dyr, men husk at dette er liv som ikke kan velge sin skjebne, og som er formet av andre mennesker”

Forskjell mellom typer dyr

Hund

trenger regelmessig gåturer, trening, stell og mating. Den er også ganske sosial av seg, og du kan ikke bare dra fra den et par dager. Det er jo et lite barn, som ikke vil vokse opp på en måte.

Men hvilken typer hund finner du på gis bort? 

Du finner alle slags typer hunder, de gis bort for alle grunner du kan finne i boka; Allergi, jobb, flytter, er ikke venn med det andre dyret, hund passer ikke meg, går ikke med det nye barnet… osv.

Det du skal gjøre når du skaffer deg en hund fra gis bort er å spør om; Papirer følger med, hvor mange hjem den har hatt, uvaner, helseattest, vaksinering, mat den spiser (evt hvorfor) hvorfor blir den gitt bort?

Legg merke til hvordan hunden oppfører seg mot andre, er den andre hunden som den ikke går med der? hvordan er atferden når du kommer inn døra osv.

og den viktiske tingen; ER DU KLAR OVER ANSVARET SOM FØLGER?

For det å ta over en hund, betyr stress for hunden, nye vaner, nye mennesker, nye regler, nye dyr og ikke minst nytt reir. jo mer en hund opplever å bytte hjem, jo flere plager kan en hund få med stress, aggressivitet og andre plager som går på det psykiske plan. ,02

Bilde; Siste Jakthunden til min bestefar, han var en stuegris, men vi trengte å trene han så han ikke kjedet seg for mye i den stille perioden utenfor jakt tiden009

Du skal hvite det at en hund lever til den er 13-20 år gammel. Den skal ha riktig mat, pelsen skal stelles vær uke, om man ikke har en spesielt hunderase, da er det kanskje en gang vær dag. Noen hunderaser er ganske aktive i seg selv, så en Husky passer ikke like godt midt i sentrum i en storby, om du ikke er veldig aktiv i skog og mark. men ennå krever den litt plass der du bor. Selv små hunder som schiperke, norsk svensk gårdshund, trenger å få trent kroppen og hode. Dermed må du finne ut av hvilken rase som einer seg best til ditt bruk, er det kose hund, familie hund, gårds hund, tur hund osv.

Selv bare det å finne ut av hvilken rase som du passer til krever mer tid, enn å se etter en flott hund på nette.

i tillegg på utgifter for mat og stell, er det forsikring (vetrinær evt skade på andres eiendom) vaksiner som på påregnes.

En ting til å få hund er som å få barn, du må ha den med i alle sitvasjoner, ferier, sykdom og andre ting. 

Tenk, snakk med lærde folk, få råd, kanskje et par år til og du vil ha et stabilt hjem til den?

En katt,

de er som regel ganske mange av på gis bort sidene. særlig fra vårparten og langt ute i sommer/høst perioden, da det regner ned med kattunger bilder. Mennesker som eier katter er dårlige til å sterilisere kattene sine om de ikke er i bruk til avl. Det er også hundre vis av katteeiere som fikk en katt da de var søte og nydelige, men ble voksne.

Grunner som de gir, når de skal gi bort katter; De går ikke med barnet, allergi, tidskrevende, skal flytte, kan ikke ha i leilighet (altså utekatt) de vokste opp, går ikke med den andre katten/ dyrene, er lei og rett og slett de er voksne. De som gir bort kattunger har uttrykker, Katten kom ut i løpetiden…. eller  tjuvparring osv.

Det du skal gjøre når du skaffer deg en katt fra gis bort er å spør om;

Papirer(tviler på at de har det), Vaksinering kort (alle kattunger bør vaksineres før de drar til nye hjem),

hvordan opptrer katten seg i hjemmet ?

mat den spiser,

hvor gammel er den (spesielt for kattunger, de skal være minst 12 uker før de skal kunne seg uten moren)

hvorfor blir den gitt bort (om den er en eldre katt)

Hvor mange hjem den har hatt

og den viktiske tingen; ER DU KLAR OVER ANSVARET SOM FØLGER?

En katt er ganske tilpasselig, men de også kan legge til seg feil adferds mønster ved mye stress av ulike hendelser. De skal minst være inne i en til to mnd før man slipper dem ut. Dere må få omregistrert katten /registrert katten med chip så folk vet hvor de skal henrivende seg om de finner katten.

DSC_1757Bilde; Bengalen som storkoser seg i stua.

De skal ha mat regelmessig selv om den jakter på mus og fugler, det betyr ikke at de spiser byttet sitt opp. Katter er ekstrem flinke til å vaske og stelle seg selv, men mange katter trenger hjelp med pelsen når den er lang.

“Jeg har en semi langt hår og en korthåret, den med semilangt hår trenger å bli børsta  litt her og der, for hun har chinchilla pels, for å unngå hår knuter og hår baller. den med kort hår trenger ikke samme stell, men vi børster henne også bare for å få gjort det.” 

Katter klarer seg utmerket godt alene i et par dager, så lenge de har mat og rent vann tilgjengelig og en do/utgang. Dette betyr at man kan ta to dager vekk fra hjemmet for å la pusene være alene, men ikke over lengre tid. Da må de ha tilsyn, rent vann, mat og oppmerksomhet. Ikke minst rydde tissekassa.

Etter de nye reglene så kan du ikke levne katten mer enn to dager alene.

DSC_0043Bilde Bengal ungen vår som liten, elsket å ligge foran tastaturet og sove, til en dag hun ble for stor og datt ned på bakken;)Ps I dag har hun dronningplassen i stolen i stua som er hennes trone! 😉 

Katten er utrolige sosiale dyr, selv om de bruker god tid med å stelle seg og sove. De liker å leke og snakke med sine eiere. Men selv de trenger rutiner og kjærlighet.

Raser er egentlig ikke like viktig når det kommer til katter, men med fornuft;  kan du ikke la en Spynex være utekatt her i Norge, og en katt som er vant til å være ute i flere timer om dagen, kan ikke bli en innekatt sånn over natten. En Bengal er ikke direkte en “Lap Cat”, men den er utrolig sosial og elsker å være med på ting og ikke minst den prater mye.  En Spynex trenger å bli vasket en gang i uken, den trenger klær for å ikke fryse, og som regel elsker den å ligge under teppe med deg for å få varme og kos. En blandingskatt er som alle andre raser, den liker å leke den liker å kose og sove og vandre rundt.

2013-07-23 09.24.34 Bilde; Persia Dronningen vår, blandings katt chinchilla Perser og skogkatt. Eldste av disse dronningene. hennes pels blir semilang på vinteren og kort på sommeren. 

En katt kan leve til den er 20+, den har sitt territorium. er det andre katter i huset må de lære seg å dele på hva som er mitt og hva som er ditt. noen takler dette fint, andre igjen ikke helt så bra.

I tillegg til mat, stell og vaksiner er det viktig å få katten sterilisert eller kastrert, dette for ditt og kattens beste ikke minst kattebestanden i Norge. Det er engangs utbetaling på ca 2000 kr. Men havner du med et kull  eller tre på et år, vil dette koste deg langt mer en 2000 kr.  Eneste gangen du vil ha brukt for dette er ved avl.  Viktig er det også med veterinær forsikring

Tenk, snakk med lærde folk, få råd, kanskje et par år så har du et stabilt hjem til dem?

Reptiler/gnagere 

Basic det samme som med katt og hund og alle andre dyr, de er små, søte og ikke minst de lever lenge. De trenger mer stell og utstyr, spesielt mat og underlag. de formerer seg ti ganger fortere en større dyr. Det er vanskelig å se forskjell på kjønn (isåfall for meg som ikke kjenner til dem så godt)

Chinchilla kan bli opptil 30 år, de er nattdyr, noe du egentlig ikke kan forandre så mye du prøver, det finnes jo individer som  mot bekrefte det, men det er få individer.

Hamster noen av rasene kan bli opp til 4 år de kan få de blir kjønnsmoden allerede i en alder av 3 uker. de går drektige mellom 16-18 dager og for 5-10 under. det er vanskelig ¨se  hvilket kjønn dette er sånn på sparket. (ikke umulig)

Det du skal gjøre når du skaffer deg en Gnager fra gis bort er; hva slags gnager, stell trenger den utstyr som er nødvendig, hvor mange ganger trenger den mat? Les deg til gnagerne snakk med noen som har de dyra. IKKE tro at 5 åringen i stua skal ta vare på gnageren, dette er fult din jobb, 5 åringen eller barnet skal være med deg å stelle den for å lære om et annet liv, de skal ikke lære ved å ta et liv.

utgifter som medisin, veterinær mat utstyr og gnagde ledninger er en del av pakka. vær så snill å vær forsiktig med dem.

Skilpadder er ikke lov i Norge, om man ikke har fått en søknad godkjent om å ha disse dyrene som kjæledyr. De er nydelige men krever sitt. Mange arter kan bli veldig gamle. De skal som regel ha både vanndam å svømme i og land for å gå på. Så har du ikke en god nok grunn å ha skilpadde hjemme er det ingen grunn å få taki en skilpadde eller andre reptiler som er ulovlige på “Gis bort”

Hest

… Ja, et 700 kg dyr på fire bein og en stor mage som er misforstått av mange….  En hest på “gis bort” er ikke gratis, den er ikke billig for den saken skyld. Da snakker vi om en stor unge som kan gi mange gleder, men er økonomisk tung.  Før dere begynner å tenke på å skaffe dere en “gratis” Hest, tenk litt over de økonomiske ulempene ikke minst du kan ikke sette den bort til foreldrene for helgen heller. En annen ting hvorfor er hesten gratis? for det finnes faktisk slakter pris på hesten her i Norge. Ikke noe å tjene mye på, men den finnes.

Utgifter

Om man har egen stall på gården Uansett boks eller ute-drift ca pr mnd ;

Flis/halm 540 kr

Høy            2200 kr pr hestehode

kraft             700 kr

Skoing 400/1000 kr

Vetrinær ca 500 kr pr hestehode

Om man skal ha den på stall  privat ca i mnd ;

Boks/utslepp/dekken skift/foring                      3000 kr

Høy                                                                2200 kr

Kraft                                                                 700 kr

Skoing                                                      400/1000 kr

Flis                                                                    540 kr

Så kommer alle utgifter som forsikring/veterinær/vaksiner/ødeleggelse og ikke minst utstyr.

I øyeblikket du sa ja til denne “gratis” Hesten sa du også JA til å miste friheten til å late deg etter skolen/jobb, til å dra ut på shopping med jentene og du sa Ja til å dra til stallen i all slags vær hele året rundt. Ferie? alltids beite, men du må ha tilsyn til hesten da også.

Du må hvite hva det innebærer å få en hest, som å kjøpe en. 

Æresord; Hester som blir gitt bort finnes det mange grunnlager for, men om DU velger å ta en hest fra Gi bort gruppa må du være sikker på at den hesten eller andre dyreliv  ikke havner der igjen pga at du er uviten om hva du tar til deg!!!

Jeg vil heller råde deg til å ha hest på fòr før du bestemmer deg å ta hest uansett om den er “gratis” eller om du betaler for den. Ha evt den hesten du vil ta over i en mnd få den sjekka av ridelæreren din eller en som er flinkere enn deg selv å dømme om den hesten vil gi deg noe. For alle er de individer vi faller for.

hva skal hesten brukes til? Ridehest, tur hest, kosehest, sprang, dressur western osv. Ikke velg en x-traver om du skal ha den på dressurbanan og den ikke er trent til dette. en traver er avl for speed og har ikke en kroppsbygning til å bære en rytter i piaff. Som en galopphest fra Øvrevoll er ikke trent til å gå turterrenget på Hardanger vidda på en to tre. En kaldblods er kanskje i det strieste laget for en nybegynner om den ikke er vant til det. og en norsk ridehest er kanskje ikke vant til småbarn. kan jo være en traver for den saken skyld.

Tenk, snakk med lærde folk, få råd, kanskje et par år til på rideskolen?

Loke! 

29127_121498557878480_4310752_n

Det nyeste tilskuddet i Familien Loke, han var en av de uheldige sjelene som havnet på finn.no – Gis bort. Vi har hatt han i et år tre mnd. Han er en schiperke 7 år gammel han hund sterilisert, men ennå en hann hund. Han fikk sitt andre hjem pga de fikk barn, og det likte ikke Loke. Sitt andre hjem varte heller ikke mer enn et år pga såkalt sjalusi. I dag lever han med to katter og oss. Han liker godt oppmerksomhet, og vi måtte gjøre plass til han. Kattene brukte sin tid på å akseptere han. Men nå ser det ut som alle har funnet seg til rette. Han og Lolita er bestevenner, hun mobber han og han tar seg nær av det;) Han og Luna har en ting i felles som står høyt på begge sine lister og det er kjøkkenet. Der sitter de side om side og ser på oss lage mat…..i det uendelige;)

IMG_3474Bilde er Elsdte jenta mi som har blitt en sikkelig traverjente på fire år. 

2013-01-31 15.55.53Denne dama her er bare tre år, men ennå rakar over sin storesøster med hele 3 cm for øyeblikket. spennende konkkuranse om hvem som skal bli høyset;) Følg med i i bloggen om disse to damene her 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s