VITAMINER OG MINERALER, HVA TRENGER HESTEN? OG HVORFOR?

Her skal jeg skrive om de viktigste vitaminene og mineralene som en hest trenger. og ikke minst hvorfor! 

 

Vitamin A: hjelper med å beskytte og forebygge huden, og slimhinnene. Også  bra for avl hopper evne til å ta til seg. Naturlig finner vi A-vitaminene ikke hesten fòr, men hesten kan ta til seg betakaroten fra grønt gress og gulerot og omdanne til A-vitamin, a vitamin er fettsløsende og dermed kan hesten lagre den i leveren om det er nødvendig. Selve a-vitaminene finner vi i fiskeolje og andre animalske utspring.

Vitamin D3 : Vitaminene 3D finner vi i eks leverolje, men naturlig dannes dette av at sollyset egne ultrafiolette stråler treffer huden. D3_vitaminene påvirker hestens omsettingen av kalsium i skjellet-et .

Vitamin E : (alfatokoferol )  Det finnes godt med e-vitaminer i hvete grodder, beite, grønt vallfoder.  Dens viktigste oppgave er å hindre oxidation å frigjøre radikaler i og mellom kroppcellene. Umettet fett i cellene er sårbare for oxidantene. Når dette skjer, vil det skade vevet  Jo mer aktiv en celle er jo mer vil det bli tilført energi under hardt arbeid jobber e-vitaminene med selen, for å opprettholde en god standard mellom og i cellene.

Vitamin C:  er en vannsløsende vitamin. Som fins i sitrusfrukter, bær, paprika, grønnsaker med blader.  Hesten produserer selv vitaminene gjennom glukosen. Hesten har vanskeligheter med å ta dette opp fra tarmen. C-vitamin hjelper mot ta opp jern, i blodcellene, hemoglobin binder da med jernet med oksygenet og transporterer dette rundt om i kroppen. C-vitaminene er med å bygger opp sener, lignamenter og brusk, med samarbeid med e vitamin virker de også som antioxidant. Ved underernæring av c-vitamin blir holdbarheten dårligere og noen hendelser blør hesten fra nesen.

Vitamin K3: (menadion)  K-vitaminene finner man i grønne vekster.  Som regel klarer hestens egne mikroorganismer å lage vitamin K3. Den er med for å bygge proteiner t ex prothrombin som er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere. Også i cellene.  Det er vist at føll har en mangel på mikroorganismer og dermed mangler de k-vitaminene.

Vitamin B1: Vitaminen blir produsert i grovtarmen hos hesten , de hjelper til enzymsystemet som frigjør energi fra lager av karbohydrater eller fett, derfor viktig for den presiderende hest. Vitaminene påvirker også nervesystemet hos hesten

Vitamin B2 vitamin b2 blir produsert i grovtarmen. Hjelper de enzymene som samarbeider med karbohydratene, aminosyrer og fett. Så b2-vitaminene har et sterk kontakt med utnytting av energien i hestens kropp. Vitaminene kan påvirke hestens syn.

Vitamin B6 ; produseres i grovtarmen, fins i olje frø . Vitamin b6 jobber med enzymene i evneomsettingen, det er viktig for sammensettingen av aminosyrer, energiproduksjon og aktiviteten i den sentrale nervesystemet.

Magnesium:  finnes i hvete kli, linfrø kaker, kløver og lusern. Blir tatt opp i bak delen av tynntarmen kan varierer mellom 5-60% opptak. Samarbeider med kalsiumet og fosfor . 60 til 70 %  finnes i skjelletet. Resten kan man finne i hestens celler. Aktiverer enzymene, også med å hjelper celler å ”puste*(atp) veldig viktig i hardt arbeid.  Ved brist kan hesten sette ned prestasjonene , kramper i muskulaturen.

Avls hopper trenger økt magnesium de siste tre mnd før føling, og enda en økning ved amming. Føllet vil trenge en god posjon med magnesium til de er tre år gamle.

Kalcium :  gress høy består som regel av kalsium og fosfor. Mellom 1,5-2.5 . Men det hender at det er mye mindre i høy, dermed er det viktig å analysere dette. Kløver og lusern inneholder mye kalsium,  ca 99 % av skjelletet og tenne til hesten består av kalsium, og derfor viktig for for hesten å få store mengder av dette.  Kalsium er også viktig i sammenheng mellom nerveimpulsene og muskulaturens reaksjon skal fungere som det skal i kroppen.  Vidrere regulere det blodets koagulering.  Kalsiumet tas opp fra tynntarmen som blir regulert av d-vitaminen og hormonene.  Som igjen reguleres av skjelletes utreguleriing av oppbrukt kalsium. Ved brist, vil ledd og bein begynne å briste, dermed vil hevelse og varme tyde på dette i alle led og bein. En hest må ikke ha mindre en 1,1 :1 som regel burde hesten få i seg 1.2;1-1:8:1 av kalsium. En eldre hest burde ligge på øvre intervallet.  Man burde heller ikke gi for mye kalsium.

Fosfor : bi produkter fra havre/hvete (kli) Har mye fosfor i seg, det kan også finnes i vallfor og spann-mål. Ca 80 % av fosforet i kroppen er i skjelletet og tenne hos hesten.  En liten del av fosforet tas opp i tynntarmen, men den største mengden blir tatt opp i grovtarmen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s